De LINGOlamp
Wat maakt jou GELUKKIG? Christelijk Lyceum Delft, Delft

Lingolamp ontworpen & gemaakt door 75 leerlingen van het Da Vinci College in Leiden

Met 50 leerlingen  van het Christelijk Lyceum Delft maken we een rechthoekige (reclame) lamp  ‘De LINGOlamp’ met het thema: Wat maakt Gelukkig? De lamp heeft 50 letters en 10 woorden. De woorden worden bedacht & gemaakt door de leerlingen. Dit volgens een bepaald stramien. De woorden komen in de lamp en worden sprongsgewijs verlicht door spaarzame ledverlichting. De lamp komt op school aan een muur te hangen. Jawel, een verlichte reclamezuil voor GELUK.

Bijna al het materiaal dat we in dit project gebruiken komt van restpartijen, restafval of uit een afgekeurde partij. Ook uit dit project hergebruiken we de restpartijen en al het overgebleven materiaal. Bewaren dus!

over Meg Mercx : recent project :

Het bestaat uit drie monumentale, textiele weefsels van portretten uit begin 1900. Onderwerp: mijn VOORmoeders. Bewegende ‘pixelportretten’ opgebouwd uit 2200 vierkantjes gekleurde stof die gedeeltelijk los in een frame hangen. Ze wiegen, waaien, ritselen en ademen mee op het ritme van de wind. De VOORmoeders verschijnen en verdwijnen. De installatie vraagt aandacht voor een vergeten groep in onze vaderlandse geschiedenis: mijn voormoeders, jouw voormoeders, ONZE VOORMOEDERS. De vraag in deze installatie die centraal staat is: WIE ZIJN JOUW VOORMOEDERS?


IN WELK LAND WONEN DE GELUKIGSTE PUBERS?

Van de 41 meest welvarende landen heeft Nederland de gelukkigste jeugd. Volgens wereldwijd onderzoek van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, staat ons land bovenaan de ranglijst als het gaat om onder meer mentale en lichamelijke gezondheid en sociale en leervaardigheden. ( bron AD.nl  3 sep. 2020)

Hoe komt het dat juist de Nederlandse leerlingen tot de meest gelukkigste jongeren ter wereld behoren? Uit onderzoek is gebleken dat er een groot verschil is tussen Nederlandse jongeren en hun leeftijdsgenootjes in omliggende landen met een zelfde welvaartsniveau 

Hoe gelukkig je je voelt is gedeeltelijk afhankelijk van de eigenschapen die je geërfd hebt. En het maakt gek genoeg niet zoveel uit of je rijk of arm bent, gezond of ongezond, of hoe je eruit ziet blijkt uit onderzoek. 

Nederlandse pubers- is uit Amerikaans onderzoek 2 jaar geleden gebleken- geven hun leven gemiddeld een negen. Wat geven de leerlingen van deze klas hun leven voor cijfer?

Wat helpt gelukkiger te worden?

1) Geven, gul zijn (sinterklaas is de gelukkigste man ter wereld 🙂

2) Mobieltje weg leggen

3) Dankbaarheid

4) Geloven

5) Vriendelijk en behulpzaam zijn

6) Veel Lachen

7) Vergeven

8) Geld voor ervaring niet voor spullen

9) Chocola (puur)

10) Knuffelen (bijv. huisdier maakt erg gelukkig)

Jullie gaan een (reclame !) woord zoeken dat  GELUK uitdrukt. Dit in groepjes van 6, 5 of 4 leerlingen. Elk groepje krijgt een mapje gevuld met evenveel gekleurde plaatjes als leerlingen in het groepje. De hoeveelheid plaatjes = de hoeveelheid letters van een woord.

Samen zoeken jullie naar een woord dat GELUKKIG maakt. In plaats van allemaal letters kan ook als aanvulling op een woord een emoticon of simpele illustraties gebruikt worden. (ZON ☼, KLAVER ♣ etc.)

 

Scroll naar boven