Foto Judith IJland, Zonnecollege Enschede. Libelle: materiaal: hout-transparante hergebruikte petflessen-metaal. Afmetingen: 3m20, spanwijdte: 2m50x 35 cm. Foto rechts een Vuurlibel.
Op een mooie zonnige zomerdag zie je ze vaak zwevend aan de waterrand. Lichte poëtische wezentjes met vleugels. Dansend in de lucht. De Libelle. In Nederland zijn er jawel zo’n 71 verschillende soorten. Een zegen zijn ze tegen muggenplagen. En nog mooier ze bijten of steken ons niet.
De Libelle: 6 bizarre feitjes:
1.Vijf ogen: een libel heeft niet twee, maar wel vijf ogen. Zijn twee grote ogen liggen tegen elkaar aan bovenaan zijn kop, en leveren een panoramisch zicht op van vrijwel 360 graden. Die grote facetogen bevatten elk 30.000 piepkleine deeloogjes. En bovenop zijn kop ook nog eens drie kleine ogen.
2. Giga kleurenvisie: voor een libel is de wereld een gigantische caleidoscoop.Een mens kan zo’n miljoen kleuren zien. De libel. Die kan UV-licht waarnemen, én heeft tot wel 30-33 verschillende opsines. Daarvan ziet hij alle mogelijke kleurencombinaties, een stuk meer dan een miljoen.
3. Briljante vlieger (maar geen loper) een libel kan in alle richtingen vliegen, zelfs achteruit, tot wel zo’n 54 km per uur. Een libelle kan de Indische oceaan oversteken.
4. Meesterjager: de libelle is de allerbeste jager van alle dieren dankzij zijn unieke bouw. Alle maaltjes die hij ziet kan hij (snel) vliegend vangen. Hij mist zelden of nooit een prooi. Dit door de combinatie superogen en super beweeglijke vleugels.
5. Oudste gevleugelde insect: de eerste libellen vlogen 330 miljoen jaar geleden al rond – 100 miljoen jaar voordat er dinosauriërs waren. Die oerlibellen, de oudste gevleugelde insecten, hadden een vleugelspanwijdte van zo’n 70 cm ?!?!
Zanddraken in Suriname:
De Libelle, als je er goed op let, schiet van de ene – naar de andere kant. Een kind van de wind, zeggen ze in China. De Maya’s zien libelle als het symbool van de godin van de creativiteit. Rijpaarden voor feeën noemde de Kelten het. Zanddraken, zeggen Surinamers…
In Azië is een libelle de ziel van een draak. En draken brengen geluk, wist je dat? Leven zonder zorgen, dat is je nieuwe avontuur, fluistert libelle je toe. Iedere cultuur geeft zijn eigen invulling aan dit dichterlijke transcendente wezen. Bijzonder om te bestuderen. Nog bijzonderder om het te her-creëren.
Benodigdheden:
- onderdelen 1 libelle: lijf =2 x 9 deelstukken- hoofd= 1 x 2 deelstukken- 4 vleugels (de groep vleugels zijn per libelle gemarkeerd, met een groene lijn, een blauwe lijn of door geen markering)- 6 poten; 2 voor, 2 midden, 2 achter
- zakje met papieren strookjes: voor de dromen van de leerlingen
- materialen: spijkers- latjes (om het lijf te betimmeren)- plastic flessen (om de vleugels te betimmeren)
- gereedschappen: schroefboormachine om het lijf te demonteren in deelstukken- schuurpapier- ijzerzaag/ fijne schrobzaag-hamers- stanleymessen- scharen- tangetjes- nijptang
Instructie betimmering: lijf en vleugels
Het lijf deel je op in 9 x 2 deelstukken door met de schroefboormachine de schroefjes te verwijderen. Hierdoor kunnen de leerlingen in kleine groepjes aan de deelstukken werken. Ze beginnen met schuren. Hoe het lijf betimmerd wordt zie je in onderstaand instructiefilmpje. De vleugels worden aan de bovenkant betimmerd met plastic strookjes van +/- 2 cm x 20 cm. Hiervoor verknip/ versnijd je de meegeleverde plastic flesjes. Er is overal al een beginnetje op de juiste kant van de vleugels gemaakt. Hieronder vind je ook een filmpje hierover. Als de libelle opgehangen is kijk je vanonder tegen de vleugels aan. Vandaar dat de bovenkant wat ruwer in opzet kan zijn. Om het plastic goed vast te zetten moeten de spijkers, jawel, juist krom geslagen worden!
De betimmering van de bovenkant van de vleugels – N.B. de onderkant is de zichtkant.
Over Dromen & Geluk: in het lijf van de libelle komt het meegeleverde zakje met de strookjes papier waarop de leerlingen hun (toekomst) dromen kunnen beschrijven. Omdat de libelle symbool voor geluk staat, is het bijna een must om hier alvast je toekomstdromen weg te parkeren…
Gerecyclede materialen en brandwerend: Deze libellen zijn gemaakt van gerecycled hout, buitenbeentjes en en restpartijen. De plastic flesjes worden ook hergebruikt en zijn verzameld bij familie en vrienden. En ja, dit is nog een berichtje voor de conciërge: De libellen en de latjes zijn speciaal behandeld met een brandwerend middel. Zie foto en voorbeeld filmpje hieronder.
Maker en ontwerper van deze libellen:
Kunstenaar Rob Verwer vindt dat hij het leukste beroep van de wereld heeft! Hij maakt dwaze bouwsels en machinerieën. Van varende auto’s tot doltollende propellers. Ook ontwerpt en timmert hij o.a. allerlei dieren, insecten en dino’s voor scholen in opdracht van Kunst in de Aula. Zoals deze 3 libellen. Aan deze meer dan levensgrote insecten heeft hij twee weken gewerkt. Nu is het de beurt aan jullie! Leerlingen zijn nl. erg belangrijk in het proces, want doordat jullie het lijf en de vleugels aftimmeren, lijken deze insecten pas echt te leven, de vleugels gaan schitteren en ze lijken daardoor weg te willen vliegen. Oh ja, in ieder dier zit een hart/zakje met jullie (toekomst) dromen. Libellen zijn geluksbrengers dus wie weet…
Inmiddels is er een groeiende collectie 3D-beesten op diverse scholen in het land te bezichtigen, een soort landelijk museum van 3D beesten waar jullie straks ook deel vanuit maken. Wil je nog meer zien van deze kunstenaar Rob Verwer kijk dan even op zijn website: www.robverwer.nl
© Idee en uitvoering WORKshop LIBELLE 3D: Rob Verwer aanjager workshop Meg Mercx in opdracht van Kunst in de Aula