EDELHERT
CKV project over dromen, dierenleed en recyclen

Materiaal: hout en ijzer. Afmetingen 2m50 x 0.70m x 3.00 m.

Waarom een Hert?

Als je geluk hebt en muisstil bent, kun je ze tegenkomen tijdens een wandeling: herten. In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Het hert is een universeel symbool en heeft in vele culturen diverse betekenissen. Van oudsher wordt het in verband gebracht met de kringloop van de natuur. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Heb je ze wel eens in het wild gespot? In elk hert zit een ‘kloppend’ hart gevuld met dromen van de leerlingen.

Een monument voor de dieren (welzijn)

Door dit project hopen we dat je even stil staat bij de rol van het dier in je leven. Zowel bij het dier in het wild, in de wei, in de stal. Maar vooral willen we even stil staan bij het leven van het dier op je bord.

Wist je dat we in in 2020 ruim 75 kilo vlees per persoon per jaar aten? Om aan deze gigantische hoeveelheid vlees te kunnen voldoen, hokken we het vee op en spuiten we ze vol met groeihormonen en antibiotica. Doordat de meeste bacteriën uiteindelijk immuun worden, en door de slechte leefomstandigheden van de dieren, breken er ziektes en epidemieën uit. Waardoor massa’s beesten op gruwelijke wijze geruimd moeten worden. Hun levens zijn daardoor zinloos en respectloos verspild. Hierover verhaalt dit monument. Het hoopt gedachten, gesprekken en discussies in gang te zetten over respect voor dieren, voedsel en leefomgeving. Want dit kan anders toch?

Het monument betimmeren…

De Herten karkassen zijn reeds ontworpen en gemaakt. Om ze het juiste volume en plasticiteit te geven worden ze door jullie betimmerd ! Dit met alupanel, een buigzaam, gecoat aluminium dat veel gebruikt wordt in de vliegtuigindustrie en bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Belangrijk hierin is goed te kijken naar de grote lijnen, precies afmeten en afzagen,  en de latjes netjes om en om te timmeren. Al het materiaal dat we hier gebruiken zijn restpartijen, worden gerecycled of zijn buitenbeentjes.

Nieuw: er is nu ook een jong: Bambi 🙂

© Idee-Ontwerp-Uitvoering-Aanjager WORKshop: Rob Verwer 

Scroll naar boven