ARt TiPs: KUnst & Balkonserenades
van mensen, jawel, de dingen die voorbijgaan...

Stift en acrylverf op doek 2m40x 2m40, links Andreas Burnier, en rechts Roosje Glaser, situatieschets Marikenstraat, Nijmegen

9 -10 september 2023, 11:00 u – 17:00 u, preview van ‘Het vooronderzoek’
Marikenstraat, tijdens The Big Draw Nijmegen
3 getekende en geschreven portretten.


Drie kleine balkon serenade’s voor alle vergeten vrouwen, brengen deze portretten van Betsy Perk, schrijver en pionier (1833-1906), Roosje Glaser, danseres en levenskunstenaar (1914-2000) en  Andreas Burnier, schrijver en hoogleraar criminologie (1931-2002).

Het zijn deze indrukwekkende, onafhankelijke vrouwen waarmee Meg Mercx aan de slag is gegaan in ‘Het Vooronderzoek’ naar haar komend Kunstproject Moederlandse Geschiedenis eind 2023. Het verhaalt over 50 intrigerende portretten van vrouwen uit de historie van Nijmegen. Ze komen uit alle lagen van de bevolking. Deze getekende & geschreven portretten kunnen ontstaan door de fantastische hulp van die vrouwen zelf, door bewaarde dagboek en filmfragmenten bijvoorbeeld en door informatie van familie en derden. Ze duiken in 2023/2024 overal op in de stad. Wie waren jouw (Nijmeegse) voormoeders?

Want naast de ‘Vaderlandse Geschiedenis’ hoort natuurlijk ook een ‘Moederlandse Geschiedenis, voor de broodnodige balans. Meer informatie: megmercx voormoeders


       

Aibels trots op Grunn, vmboTerra in Oldekerk (Groningen)

over cultureel erfgoed en landschapsschoon: omdat het moet 🙂 Een Kunst & Educatieproject op maat van kunstindeaula.nl. Idee en uitvoering Meg Mercx & Rob Verwer i.s.m. met 50 leerlingen 

Rondom Oldekerk, waar dit VMBO groen staat, barst het van de oogverblindende weidelandschappen, waar vogels een broedplek zoeken en vinden. De grutto, maar ook bijvoorbeeld de kievit, tureluur en scholekster komen hier graag. Leuk om die vogelsoorten eens te bestuderen en na te schilderen. Op het groen met bomen omzoomd kerkhof in het dorp staat een houten klokkenstoel met gezwenkte kap; daarin hing eens een klok uit 1630. Ook vind je op deze plek restanten van de fundamenten van een oud kerkje, opgegraven in 1998. Dit midden tussen paardenbloemen, klaprozen en madeliefjes die trouwens, jawel, lekker gegeten kunnen worden. Hoe schilder je deze bloemen, bomen, vogels en blauwe luchten, die meer dan levensgroot zijn, in een paar uur? De 50 leerlingen verrasten ons en zichzelf. Ze hebben nu een beeld over ons beroep en misschien een nieuwe hobby? En nog mooier, de aula is ineens meer buiten dan binnen. Groen op een vmbo groen. Hoe groen is dat?

Paneel op acryl, 6,5 m x 2,5 m met 25 losse opzetstukken van vogels


Verlengd tot 25 oktober 2023. ”IN HET BEGIN, EEN ODE AAN DE NATUUR” Buitenexpositie:
7 kunstenaars verbeelden ieder een dag van het scheppingsverhaal. www.olvternood.nl

De installatie Lost in Paradise? van twee waaiportretten, door Meg Mercx bestaat nu helaas alleen nog uit het portret van Adam. Eva die er ook bij geschapen was, is door de storm Polly, inclusief boom ter aarde gestort. Een spectaculaire zondeval in 2023:)

Lost in Paradise? verwijst naar scheppingsdag 6 (Bijbel, GEN.1: God schiep de mens naar zijn evenbeeld) en het epische gedicht Paradise Lost van de 17e-eeuwse Engelse dichter John Milton. Het gedicht werd door critici op diverse manieren uitgelegd. Ook deze installatie wil een multi-interpretabel signaal afgeven aan het publiek over spiritualiteit & milieu. Het materiaal van dit waaiportret staat ca. gelijk aan de hoeveelheid plastic die een persoon per jaar verbruikt. Het werk is een van de 7 bijzondere kunstinstallaties in het Kapelbos, bedevaartsoord OLV ter Nood, Heiloo


Tot 16 september 2023, Kunst in het Twickelpark: MIKC | Perron1 Delden, Blikveld 5, DING.

De installatie Rêverie, van Rob Verwer & Meg Mercx is onderdeel van Blikveld 5 ‘DING’ Verhalen in beeld. Een bijzondere buitenexpositie in het Twickelpark in Delden waaraan 10 kunstenaars meewerken. Installaties en beelden over vrijheid, recht en onrecht in heden en verleden. De startplek bevindt zich tegenover station Delden waar ook op perron 1 kunst te beleven valt. Het park is dagdagelijks open en de entree is gratis.

Wij hebben van onze dagdagelijkse werkelijkheid, ons rijtjeshuis, een droom gemaakt. De doorsnede van ons (t)huis hebben we omgezet in een monumentale 3D-lijntekening. Een schets in de lucht. Een tekening op ware grootte. Voor ons een abstractie, maar helaas voor sommige mensen in Nederland een wrede realiteit.


Over Kunst & Techniek. Deze ademende installatie is gebouwd o.l.v. Rob Verwer met een zestigtal leerlingen van Praktijkcollege De Atlant, Amsterdam. Het is een kunst en educatieproject op maat,in opdracht van www.kunstindeaula.nl. Idee en uitvoering Rob Verwer. 

Breathwave…adem in adem uit. Deze conceptuele installatie haalt letterlijk en figuurlijk adem. De ruitvorm waar de lichtgevende zakken inhangen verhaalt over alles tussen hemel en aarde. Het vertelt het verhaal van de wereld. Adem in…adem uit…De ruitvorm is een traditioneel metselaars symbool dat gebruikt wordt als decoratie in muren van diverse culturen wereldwijd. Door het ritmisch in- en uitademen- het ver- en ontfrommelen van de cellen/zakken geeft het een rustgevend en contemplatief geluid. De kleur van de 26 zakken-objecten verandert onvoorspelbaar. Zoals de minuten, uren en dagen: de seizoenen in onze wereld. De leerlingen zijn bezig geweest met de constructie van het driehoekige frame en de vorm van de zakken: het meten, smelten, verwarmen, buigen, plakken, solderen..etc. Kortom, hoe avontuurlijk is de combinatie kunst & techniek.

Copyright © september 2023, Meg Mercx, All rights reserved.

Our mailing address is:
megmercx@gmail.com

Scroll naar boven