ARt T(R)Ips Voorjaar
maart: nieuwsbrief Meg Mercx & Rob Verwer

Op onverwachte plekken vind je ze weer dit voorjaar: onze beelden en installaties. Vaak zijn het tijdelijke schetsen in de lucht. Ze verschijnen en verdwijnen. Hun ontstaan is te danken aan een opdracht of uit urgentie. Meestal werken Rob Verwer en ik (Meg Mercx) samen aan zo’n kunstproject. Maar ook werken we individueel, of met groepen leerlingen, studenten of andersoortige teams. Dit in de vorm van een kunst & educatie of community event. En jawel, bijna al ons werk is te koop of te huur. Hieronder enkele bijzondere ART T(R)IPS uitgelicht:


Heiloo, Heiligdom onze lieve vrouw ter nood, 25 maart – september 2023
L O S T in PARADISE?

Halleluja, naast Eva is ook mijn Adam bijna af… 2 monumentale ‘waai’ portretten van 3,5 x 5,5 m voor de installatie
L O S T in PARADISE. Het was een zeer arbeidsintensief werkproces waar veel uitvindsels en innovatie nodig waren om tot een bevredigend eindresultaat te kunnen komen. Mede dankzij mijn collega Rob Verwer lijkt het gelukt!  SPANNEND! Maandag 20 maart a.s. worden deze werken 9,50 meter hoog de lucht in gehesen. En jawel, dan pas zie ik of mijn Adam & Eva ook werkelijk werken als installatie en in de omgeving.

L O S T in PARADISE? vertelt het verhaal van dé Adam en dé Eva van deze tijd. De titel verwijst naar scheppingsdag 6 (Bijbel, GEN.1: God schiep de mens naar zijn evenbeeld) en naar het epische gedicht Paradise Lost van de 17e-eeuwse Engelse dichter John Milton, dat gebaseerd is op het verhaal van de val van Adam en Eva. Het gedicht werd door critici op diverse manieren uitgelegd. Ook deze installatie van 2 verschillende werken wil een multi-interpretabel signaal afgeven aan het publiek over spiritualiteit & milieu.

De installatie is opgebouwd uit 3780 vierkantjes (1890 per portret) felgekleurde, transparante reclamefolie. Het bestaat uit afval, restpartijen en buitenbeentjes aangevuld met nieuwe elementen. Het overgrote deel hiervan is recyclebaar en/of wordt hergebruikt in nieuwe projecten. Uit recente berekeningen blijkt dat Nederlanders per persoon ruim 1.500 stuks plastic voedselverpakkingen per jaar gebruiken. Dit staat gelijk aan ca. een portret! Is dit onze ode aan de natuur? L O S T in PARADISE?

”IN HET BEGIN, EEN ODE AAN DE NATUUR”  www.olvternood.nl

Foto’s: boven opbouw ‘Eva’.  Foto: onder de werken worden na in stukjes gesneden te zijn, in een speciaal ontworpen ‘weefgetouw’ heropgebouwd en tevens langzaam opgerold voor het transport naar Heiloo.

         


Zierikzee, Sint Lievensmonstertoren  8 april t/m 31 oktober
Blowin’ in the wind..
Het klimaat verandert. Het milieu verandert. Maar veranderen wij genoeg mee? Zijn we ons bewust van de consequenties van ons gedrag? Het publiek wordt uitgedaagd hier een antwoord op te formuleren. The answer my friend is blowin’ in the wind…
Beeld: 5 monumentale, nonchalant gestapelde, skeletachtige viskoppen met staketselachtig graten lichamen opgebouwd uit aaneengeklonken stukken rest- en hergebruikt hout, wit gesaust. Gemoduleerd, geabstraheerd tot een grafische schets in de ruimte. Zijn het relicten van een verdwenen beschaving? Van een bestaand leven dat ooit was? Van een bestaand leven dat nu is? Van een bestaand leven dat nooit meer zal zijn? Of is het een toekomstvoorspelling over dood & vergankelijkheid? The answer my friend is blowin’ in the wind…
De installatie ‘Blowin’ in the wind’ is een bestaande beeldengroep van Meg Mercx en Rob Verwer die speciaal voor deze expositie in Zierikzee wordt omgebouwd. Meer info: Dikke Toren Zierikzee
       

Pro Almere koningsbeltstraat, Almere
Bosdouche & KUNST

kunstproject meestervervalsen (van het BOS) gebaseerd op de prachtige werken van David Hockney, Woldgate Woods uit 2016

WAAAAT!? Een meestervervalsing van wel 22 m lang? Ja hoor we zijn al flink op weg…en mooi dat het wordt…nog 10 meter te gaan 🙂 Leerlingen van het eerste en tweede jaar VMBO basis en kader van Pro Almere hebben deze perfecte kwaststreken opgezet.. Thema: BOSDOUCHEN: Shinrin-yok (Japans). Bosdouchen: je omringen met bos maakt gezond en gelukkig. De kleur groen doet ook denken aan nieuw leven, zeker in de lente. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede. Een perfect onderwerp dus om de saaie gang van de school Pro ALMERE mee op te pimpen en de leerlingen en docenten een gevoel van yip GELUK te geven. En toevallig is het ook nog eens een VMBO groen dus…tja..

Dit kunstproject is ontwikkeld door Meg Mercx en Rob Verwer in opdracht van www.kunstindeaula.nl

 


Buitenhoutcollege, Ambonstraat Almere
Een EIGEN museum op school

Dagelijks wandelen door de selfies uit de kunstgeschiedenis? Niet meer voor een Rembrandt naar het Rijks? Zelf voelen, maken en zien hoe anders van Gogh schildert of bijv. Amy Sherald? Samen met de leerlingen van het derde jaar VMBO hebben we monumentale schilderingen gemaakt voor hun eigen museum. Meesterlijke vervalsingen van selfies van kunstenaars, vrijheidsstrijders uit diverse tijden & culturen. Ze vertellen allemaal via het zelfportret op hun eigen manier over hun strijd en ideologie. Centraal staan ook de portretten van hedendaagse kunstenaars waar ze zich in herkennen. Zoals de zelfportretten van Billy Mandindi (1996) en Amy Sherald (2016).

Dit kunst-en educatieproject is een concept en ontwerp van Meg Mercx, mede uitgevoerd door Rob Verwer in opdracht van www.kunstindeaula.nl

   

Het Eligant Lyceum, Isendoornstraat Zutphen
(t)HUIS

Grafische relicten van de aller, aller laatste lichting van 365 leerlingen van Het Baudartius en het Stedelijk in Zutphen. Deze relicten zijn samengevoegd in een reclamezuil met het thema (t)huis. Het woord huis hebben de beide scholen in hun logo. Deze twee scholen worden samengevoegd tot Het Eligant Lyceum. In de kleuren van het nieuwe logo zijn door groepjes VWO leerlingen 72 woorden bedacht en vormgegeven. Hiervoor zochten we eigen-wijze, bizarre, poëtische, relaxte, kunst zinnige, liefdevolle, gezellige, pure, hippe, hotte, woke, bijzondere, verwonderlijke, zinvolle woorden. Met als doel alle toekomstige scholieren en leerkrachten op Het Eligant Lyceum warm, grappig en persoonlijk te onthalen. Dag in- dag uit, en telkens met een ander signaal. Dit door een nieuwe woordcombinatie. Een bijzonder ludieke groet van een straks ‘uitgevlogen’ generatie scholieren aan de toekomstige generaties.

     


Copyright © 2023 Meg Mercx & Rob Verwer All rights reserved.

Our mailing address is:
megmercx@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Scroll naar boven