De wolf en wolvenjong
alleen en toch samen, De Atlant, Amsterdam

  

Indrukwekkende brandnieuwe beesten duo, wolf met wolvenjong ontworpen en gemaakt door Rob Verwer, in gebruik genomen, en betimmerd door 50 Amsterdammertjes van het Praktijkcollege De Atlant

 

De wolf staat symbool voor trouw, intuїtie, loyaliteit en vrijheid. Wolven leven in een groep, ze werken samen, maar hebben ook een sterke drang dingen alleen te doen. Bijna menselijk..

Als je geluk hebt en muisstil bent, kun je ze tegenkomen tijdens een wandeling… Jawel de wolf wordt weer gespot in Nederland. Ze horen hier van oudsher thuis, en spelen een belangrijke rol in de natuur volgens stichting wolf. Omdat ze de kuddes van prooidieren zoals bijvoorbeeld herten gezond houden. De zwakkere en zieke herten zijn namelijk een goede prooi. Doordat de herten moeten vluchten voor de wolf  gaan ze ook op andere plekken grazen. Hierdoor krijgen jong struikgewas en boompjes meer kansen om te overleven.

De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. De wolf is een roedeldier, maar hij is heel goed in staat zichzelf te redden en weet heel goed wat hij wel of niet wil. Wolven leven in een rangorde, waarin ieder zijn eigen plek heeft. Ze worden gewaardeerd om zijn /haar unieke vaardigheden. Ze werken goed samen en willen allemaal het beste voor elkaar. Je zou het niet verwachten maar  wolven zijn liefdevol en zorgzaam voor elkaar, juist ook voor de zwakkeren in de groep.

De wolf wordt in vele vertelsels mysterieuze krachten toegedicht: bepaalde mensen zouden bij volle maan kunnen veranderen in een weerwolf – een dier met bovenmenselijke krachten en sterk ontwikkelde zintuigen. In sprookjes echter is de wolf vaak een leugenachtige bedrieger. Kijk maar naar Roodkapje. Wolven zijn echter niet gewelddadig, ze vermijden liever het gevecht. Maar als ze dan toch in een strijd verwikkeld raken, gaan ze door tot het einde.

Het huilen naar de maan waar ze om bekend staan, doen ze op meerdere momenten – het is een vorm van communicatie met andere roedels: ik ben hier, waar ben jij?

Ook in de bijbel of in de koran komt een aantal keer een wolf voor. De wolf is daar gevaarlijk en vormt een bedreiging voor vrede en geluk net zoals in de folkloristische sprookjes en verhalen.

Heb jij wel eens een wolf in het wild gespot? Ze schijnen binnenkort voor te komen in Amsterdam. Zeker vanaf vandaag! Want bijzonder maar waar: vandaag betimmeren jullie een Wolf met jong. Wanneer ze alle twee af zijn dan komen ze ergens hier op het op het schoolplein van De Atlant, hier in Amsterdam te staan.

Respect voor Dieren(welzijn)

Door dit project hopen we dat je even stil staat bij de rol van het dier in je leven. Zowel bij het dier in het wild, in de wei, in de stal.

 

Het monument betimmeren…

De wolven karkassen zijn reeds ontworpen en gemaakt door Rob Verwer. Om ze het juiste volume en plasticiteit te geven worden ze door jullie betimmerd ! Dit met alupanel, een buigzaam, gecoat aluminium dat veel gebruikt wordt in de vliegtuigindustrie en bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Belangrijk hierin is goed te kijken naar de grote lijnen, precies afmeten en afzagen,  en de latjes netjes om en om te timmeren. Je werkt in duo’s. Al het materiaal dat we hier gebruiken zijn restpartijen, worden gerecycled of zijn buitenbeentjes.

Latjes om en om timmeren,  toegepast door leerlingen van het Zonecollege,  Enschede.

Het Kloppend Hart….

Binnen in ieder karkas ‘klopt’ het hart van de wolven, gevuld met jawel, DE DROMEN van de leerlingen…wat inspireert jou?

Hieronder enkele voorbeelden van andere dieren die ook betimmerd zijn door leerlingen.

 

Edelhert en wild zwijn betimmerd door 150 leerlingen van het Ravelijn, Steenbergen o.l.v. Rob Verwer.

De wolf met jong is een kunst & educatie project ontworpen en gemaakt door Rob Verwer i.s.m. Meg Mercx in opdracht van Kunst in de Aula.

 

Meg Mercx en Rob Verwer  werken in hun atelier in Nijmegen, op locatie, in binnen- en buitenland. Hun werk is opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties. Hierboven de interactieve beeldengroep Blowin’ in the wind, over plastic soup: Hoe gaat het eigenlijk met de vis op je bordje?

Scroll naar boven