Cornelis Bavelaar senior (1747-1830) maakte in 1795 zijn eerste ‘kijkkastje’. Later werkte ook zijn zoon hier aan mee. De houtsnijwerken ‘de Bavelaar’ waren in het begin van de 19de eeuw erg populair. Vader en zoon maakten in de loop van dertig jaar samen ongeveer 1500 bavelaartjes; daarvan zijn nu zo’n 350 exemplaren bekend, waaronder een kleine twintig in Engeland. Tegenwoordig zijn ze onbetaalbaar.
Onze ‘Bavelaars’ bieden wij aan als invulproject in 3 fases. De Kijkdoos met zijn typische sterk in perspectief terug lopende zijwanden leveren we standaard, leeg, wit en invulbaar. De figuren en wereld die er in gaan komen worden bedacht en ontworpen – op ware grootte- door de leerlingen. Ze leveren de figuren en objecten aan op papier – en wij zetten ze om in 2D-beelden -of ze doen dat zelf. Vervolgens wordt alles beschilderd en afgewerkt. Dit alles kan in een 3-fasen-project tijdens de handenarbeid of teken lessen bijvoorbeeld vormgegeven worden. Daarna wordt alles gemonteerd en opgebouwd. Het project is ideaal om dé jaarlijkse kerststal zelf vorm te geven, of voor een wisselende groepsspektakel -afscheid van de afgestudeerde bijvoorbeeld -ieder maakt zijn eigen evenbeeld- of in de hal als een monumentaal 3D-wandstuk.
Voorbeelden van De Bavelaars als kerststal (vmbo kader en basis Meerwaarde Barneveld) en een drieluik met als thema Breughel.
© Idee en uitvoering Kunst & Educatie project De Bavelaar; Mensgrote kijkkasten: Meg Mercx en Rob Verwer