De Bavelaar
mensgrote kijkkasten

Cornelis Bavelaar senior [1747-1830]. Die maakte in 1795 zijn eerste ‘kijkkastje. Later werkte ook zijn zoon hier aan mee. De houtsnijwerken ‘de Bavelaar’ waren in het begin van de 19de eeuw erg populair. Vader en zoon maakten in de loop van dertig jaar samen ongeveer 1500 bavelaartjes; daarvan zijn nu zo’n 350 exemplaren bekend, waaronder een kleine twintig in Engeland. Tegenwoordig zijn ze onbetaalbaar.

Onze ‘Bavelaars’ bieden wij aan als invulproject in 3 fases. De Kijkdoos met zijn typische sterk in perspectief terug lopende zijwanden leveren we standaard, leeg, wit en invulbaar. De figuren en wereld die er in  gaan komen worden bedacht en ontworpen – op ware grote- door de leerlingen. Ze leveren de figuren en objecten aan aan op papier – en wij zetten ze om in 2 D beelden.-of ze doen dat zelf. Vervolgens wordt alles beschilderd en afgewerkt. Dit alles kan in een 3 fase project tijdens de handenarbeid of teken lessen bijv vormgegeven worden. Daarna wordt alles gemonteerd en opgebouwd. Het project is ideaal om dé jaarlijkse kerststal zelf vorm te geven, of voor een wisselende groepsspektakel -afscheid van de afgestudeerde bijv-ieder maakt zijn eigen evenbeeld- of in de hal als een monumentaal 3D wandstuk.

Voorbeelden van De Bavelaars als kerststal (VMBO kader en basis Meerwaarde Barneveld)  en een drieluik met als thema Breugel

 

 

© Idee en uitvoering: Kunst & Educatie project: De Bavelaar; Mensgrote kijkkasten: Meg Mercx
en Rob Verwer 

 

 

Scroll naar top