De Kroonluchter: Message in a Bottle
Ideeënlab over duurzaamheid en hergebruik

De kroonluchter bevat een ideeënlab over duurzaamheid & hergebruik. Over G e e f – & D e e l cultuur en andere bijzondere ecologische zaken: in (her)gebruikte petflessen verzamelen we briljante ideeën van leerlingen in heel Nederland m.b.t. een duurzame(re) toekomst. Een verlichte ‘Message in a Bottle’. Deze bottles worden samengevoegd tot diverse duurzame ‘kroonluchters’ die bedoeld zijn voor de gang of de aula…

 

Bottle in a Boek

Wie oh wie heeft een briljant idee? De kopieën van deze ideeën komen in het boek. Dit maakt deel uit van het kunstwerk. Een selectie van de beste ideeën wordt ook op deze website gedeeld.

V o r m e n t a a l : bolvorm verwijst naar de planeet aarde.
Kleur: blauw verwijst naar Delfts blauw. Oranje naar… D u u r z a a m : Nederlands ‘multiculturele’ product Delfts blauw is al eeuwenlang een duurzame bestseller. Histories gebed in Hollands heden en verleden. Verder worden al deze bottles samengevoegd in diverse duurzame lampen (vol met messages) die op school komen te hangen.

R e c y c l e n : We recyclen dit Delfts blauw en we recyclen plastic in vorm van petflessen.

I n s p i r a t i e :
Al sinds zijn 16e is Boyan Slat bezig met het verwezenlijken van zijn droom: het opruimen van de plasticsoep. Door een succesvolle pilot en flinke investeringen gaat het opschonen nu echt beginnen…wij helpen een handje mee door de gebruikte plastic fles een duurzame bestemming te geven  ( www.boyanslat.com ).

Een b r i l j a n t idee dus? Zelf een project promoten? www.voordewereldvanmorgen.nl

Afmeting van de bol is afhankelijk van het aantal meewerkende leerlingen. Kleine bol: 50 leerlingen, doorsnede 60 cm. Middenbol: 70 leerlingen, doorsnede 70 cm. Grote bol: 90 leerlingen, doorsnede 100 cm. Elke bol hangt aan een individuele stroomkabel. De flessen hebben ieder ledverlichting die de leerlingen er zelf in solderen. De lamp verbruikt 50 watt. De structurele constructie is prefab.

We proberen voor dit projectgebruiken zoveel mogelijk overbodige materialen in te zamelen, bijv. overtollig papier, hout en metaal en natuurlijk de petflessen.

Links: Voorbeeld van de drager: maquette van een kleine bol.
Rechts: voorbeeld van een Message in a (Delfts blauwe) Bottle.

© Idee en uitvoering: Kunst & Educatie project: Message in a Bottle over milieu en duurzaamheid: Meg Mercx  en Rob Verwer 

Scroll naar boven