Henri Rousseau le douanier
Meester vervalsen op het VMBO, Lentiz Life College, Schiedam

Voor het vak CKV hebben 150 leerlingen van het tweede jaar VMBO Lentiz Life college Schiedam, o.l.v. Meg Mercx en Rob Verwer  , twee meesterwerken vervalsen van Rousseau “Le Douanier”.  Exotic landschap uit 1910 (130.2 x 162.6 cm) en het Tropische bos met Apen (129.5 x 162.5 cm) ook geschilderd in 1910, tijdens de laatste maanden van zijn leven. Het zijn weelderige en tropische jungle-landschappen die grappig genoeg gebaseerd zijn op ‘gewone’ varens en loofbomen uit zijn buurt.

Op deze twee schilderijen worden diverse andere figuren en planten uit verschillende schilderijen van Henri Rousseau “Le Douanier”  toegevoegd. We vergroten ze uit en beschilderen ze. Later worden ze her en der op de vervalsingen geassembleerd tot een nieuw geheel. Deze extra  3D figuren, beesten en bloemen maken het werk nog spannender. 

De werken zijn met acrylverf geschilderd op panelen van 2m50x2ms0 en er zit een lijst omheen van gerecycled hout. De diverse opzetfiguren zijn er later op gemonteerd.

 

Wat maakt je gelukkig?

Natuur maakt gelukkig.  Als we buiten zijn, zijn we gelukkiger in het ‘groen’ dan in een ‘stenen omgeving’. Dat blijkt uit onderzoek.

DE NATUUR GEEFT ONS ALLES WAT WE NODIG HEBBEN OM TE OVERLEVEN! WE KRIJGEN FRISSE LUCHT, ETEN, WATER, MEDICIJNEN, KATOEN EN NOG VEEL MEER.

De natuur geeft ons zóveel, dat we dat allemaal wel eens vergeten. Het huis waarin je woont, is gemaakt van steen, zand en/of hout. Misschien heb je wel een wollen trui aan…of ben je een appel aan het eten? En het water waarmee je je wast? Dat kan allemaal dankzij de natuur!

In ons werk (als kunstenaar) staat de natuur ook vaak centraal. Hier zie je een project dat midden in de natuur staat en over natuur gaat. Hoe is het bijvoorbeeld met het visje op je bord?

Bij Henri Julien Félix Rousseau“Le Douanier” (Laval, 21 mei 1844 – Parijs, 2 september 1910) stond de natuur ook centraal. Hij schilderde voornamelijk ‘portretlandschappen’ zoals hij ze zelf noemde. Daarin had hij geen opleiding gehad en vertrouwde op zijn eigen inzicht en fantasie.

Wij gaan zijn werk naschilderen, om een beetje nieuw GELUK (natuur) in de school te brengen.

het Tropische bos met Apen (129.5 x 162.5 cm) 

Zijn werk werd vaak belachelijk gemaakt. Maar als je goed kijkt zie je dat hij een bijzondere fijngevoelige en grafische manier van schilderen heeft. Heel precies en met fijne penseelstreekjes. Hij gebruikt bijvoorbeeld wel vijftig kleuren groen in een plant. Hij is nooit buiten Frankrijk geweest. Hij gebruikte zijn omgeving, geïllustreerde boeken, planten uit de botanische tuin en dierentuin als onderwerp voor zijn schilderijen.

Exotic landschap (130.2 x 162.6 cm) olieverf

Voor het vak CKV gaan we met de leerlingen van het Lentiz Life college, Schiedam, twee meesterwerken vervalsen van Rousseau “Le Douanier”.  Exotic landschap uit 1910 (130.2 x 162.6 cm) en het Tropische bos met Apen (129.5 x 162.5 cm) ook geschilderd in 1910, tijdens de laatste maanden van zijn leven. Het zijn weelderige en tropische jungle-landschappen die grappig genoeg gebaseerd zijn op ‘gewone’ varens en loofbomen uit zijn buurt.

Op deze twee schilderijen worden diverse andere figuren en planten uit verschillende schilderijen van Henri Rousseau “Le Douanier”  toegevoegd. We vergroten ze uit en beschilderen ze. Later worden ze her en der op de vervalsingen geassembleerd tot een nieuw geheel. Deze extra  3D figuren, beesten en bloemen maken het werk nog spannender. 

 

 

voorbeelden van te  gebruiken losse figuren.

Ook vandaag de dag is Henri Rousseau Le douanier de inspiratie voor muziek & cultuur, bijvoorbeeld:

 

© Idee-Ontwerp-Uitvoering-Aanjager WORKshop: Henri Rousseau “Le Douanier” Meester vervalsen: 3D-mariage van meerdere schilderijen Meg Mercx en Rob Verwer  in opdracht van Kunst in de Aula.

Scroll naar boven