Meestervervalsing naar Escher
door 175 leerlingen Aeres VMBO Velp

Meestervervalsing met uitvliegende ganzen. Dit is woensdag 13 en donderdag 14 juli  uitgevoerd door leerlingen van het VMBO Aeres VMBO Velp.

In het trapgang zijn d.m.v. 2 zijpanelen en een hoofdpaneel het houtsnijwerk van Escher Dag & Nacht meesterlijk vervalst in acrylverf op panelen door zo’n 150 leerlingen. Ook vliegen er uit het schilderij 33 grotere en kleinere blauwe ganzen die allemaal betekent worden met een verendek. Dit doe we met biester (schoorsteenkrapsel) en Rietpen. (ook een oer- Nederlands product)

   

Meestervervalsing na het werk van Maurits Cornelis Escher (1898-1972)  ontwerp

voorbeelden van uitvliegende ganzen links en rechts, die worden met rietpen en biester betekent.

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) was een  Nederlands kunstenaar en een van ’s werelds meest beroemde grafici. Hij is bekend om zijn ruim 120 prenten. Zijn kunst wordt wereldwijd door miljoenen mensen bewonderd:

Escher laat ons zien dat de werkelijkheid wonderlijk, begrijpelijk en fascinerend is.

Dag en Nacht is een houtsnede in zwart en grijs, hoogte 39,1 cm x  breedte 67,7 cm februari 1938.  Escher laat hier op een bijzondere manier het Nederlandse polderlandschap zien.  Figuren en vlakken herhalen zich en transformeren tot nieuwe vormen. Akkers worden vogels, vogels worden akkers, dag wordt nacht en nacht wordt dag.

Zijn omgeving vond de prent aanvankelijk maar ‘raar’. Toch is het een van Eschers best verkopende prenten. Hij drukte er ruim 650 van af.

Dag en Nacht is een houtsnede in zwart en grijs, hoogte 39,1 cm x  breedte 67,7 cm februari 1938.

Hoe hot is Escher nu nog?

Kunst als influencer: het werk van Escher is nog altijd een grote inspiratiebron voor modeontwerpers, muzikanten, filmers, game designers etc. Een belangrijk voorbeeld is de in België geboren Paul Van Haver, beter bekend als popsuperstar Stromae, die zijn Agender, Afrikaans geïnspireerde kledinglijn baseert op prints uit Afrika en jawel op …de geometrische vormen van het werk van Escher

Ook andere mode ontwerpers en designers gebruiken Eschers beelden om tot hele nieuwe ontwerpen te komen:

 

 

Scroll naar boven