DEXTER’s LABORATORY
STRIPS & Pop-Art & VERVALSEN op het Terra in Oldekerk

Dexter, proefjes en ongelukjes in het lab. 50 leerlingen van Terra Oldekerk hebben teksten en stripfiguren geschilderd voor op het leerplein Biologie, Natuurkunde en Scheikunde .

Over stripverhalen:

 ‘Journey to the Gold Diggings’ – 1849: De eerste comic gemaakt in Amerika werd uitgegeven tijdens de Goudkoortsperiode in Californië. Hij was geschreven en getekend door de broers James en Alexander Read. Het boek vertelt het verhaal van een dandy uit de grote stad die naar Californië gaat en probeert om roem te vergaren als goudzoeker. Het is een groot fiasco en hij keert terug naar huis met minder geld op zak dan toen hij vertrok.

Lees je strips? Hier wat bizarre weetjes:

Strips lezen: goed voor de leesontwikkeling! Dit zeggen deskundigen, jaren lang was de strip in de ban…

Het is bizar maar waar… het moderne stripverhaal ontstond al rond 1850! Dit om de krant een beetje leuk te maken want die zag er toen erg saai uit. The Yellow Kid uit 1894 wordt gezien als eerste strip aangewezen. Rond 1930 ontstonden in Amerika de eerst strips zoals we die nu kennen. Goedkope boekjes met daarin fantastische verhalen of avonturen van bepaalde (terugkerende) hoofdfiguren. Na 1960 werd de strip gebruikt als kunstvorm: POP ART.

LONDON, ENGLAND – FEBRUARY 05: A gallery assistant views the restored artwork Whaam! by Roy Lichtenstein in Tate Liverpool on February 5, 2018 in London, England. Lichtenstein’s iconic 1963 painting Whaam! has been restored using recently discovered nano technology. The painting has been on constant loan and display since Tate Modern aquired the work in 1966 and was in need of conservation work. The painting is part of Tate Liverpool’s 30th anniversary celebrations. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

De gespreken, geluiden en uitroepen werden in tekstballonnen  geplaatst. AU! Help! OOOOH! WoEps. BOEM!

Bij een strip (bijvoorbeeld Walt Disney) heb je een persoon die de figuurtjes tekent, een persoon die het verhaal bedenkt en de ploeg die de plaatjes inkleurt.

Wie kent de bekende vintage serie DEXTER’s LABORATORY uit de jaren 90 niet? Het is een animatieserie = tekenfilmserie die het bizarre verhaal verteld van een super slimme jongen genaamd Dexter. Hij heeft een geheim lab op zijn kamer, achter zijn boekenkast. Zijn pesterige zusje Dee Dee heeft dat ontdekt en probeert van Dexter’s lab steeds weer een puinhoop te maken. De animatie is in 1996 gemaakt door de Russische Amerikaan  Genndy Tartakovsky en werd in Nederland uitgezonden op Cartoon Network en herhaald op RTL4 en Yorin

De muur van het leerplein Biologie, Natuurkunde en Scheikunde VMBO terra Oldekerk wordt de basis van een nieuw Dexter Laboratory.  We maken samen een nieuwe strip. Wij hebben alles al getekend. Jullie worden de inkleurders en bedenken grappige woorden voor in de tekstballonen. De teksten gaan over alles wat mis! kan gaan in een lab. Boem of  BOEM!!!!! Knal of  KNAAAAAAL!.  We werken in duo’s aan de animatiefiguren, tekstballonnen en de achtergrond. En brengen zo ons eigen lab tot leven.

 

Genndy Tartakovsky  is een Amerikaanse televisie-animator en televisieproducent die in de toenmalige Sovjet-Unie geboren is. Zijn bekendste creaties zijn Dexter’s LaboratoryThe Powerpuff GirlsSamurai JackStar Wars: Clone Wars en Sym-Bionic Titan.

© Idee-Ontwerp-Uitvoering-Aanjager- WORKshops: Meg Mercx en Rob Verwer in opdracht van Kunst in de Aula

 

Meg Mercx en Rob Verwer  werken in hun atelier in Nijmegen, op locatie, in binnen- en buitenland. Hun werk is opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties. Hierboven twee recente projecten: Het voormoederproject, 3 waaiportretten, (opgebouwd elk uit 1850 loshangende lapjes) en de interactieve beeldengroep Blowin’ in the wind, over plastic soup: Hoe gaat het eigenlijk met de vis op je bordje?

 

Scroll naar boven