Meestervervalsing van Pieter Paul Rubens
kunstproject over deze barokke schilder en zijn hippe vibe: MAVO, HAVO, VWO De La Salle Baarle Nassau

Deze Meestervervalsingen zijn gebaseerd op een  voor Pieter Paul Rubens klein werk (63 cm x 93cm) een landschap met herder en schapen in een bos. Dit heeft Pieter Paul Rubens geschilderd tussen 1615 and 1622. Pas op het einde van zijn leven is hij landschappen gaan schilderen. Dit deed hij uitsluitend voor zijn plezier. Landschapsschilderijen waren in zijn tijd niet hip en hij kon ze daarom niet verkopen. Hij maakte vooral Brabantse ‘fantasie’ landschappen die deels gebaseerd waren op de realiteit en deels op schetsen van zijn vele reizen door Europa.

Brabants landschap I naar P. P. Rubens 2m40 x 2m20 op paneel, lijst van hergebruikt hout, de losstaande gemonteerde figuren komen uit diverse andere landschappen van Rubens.

Brabants landschap II naar P. P. Rubens 2m x 2m20 op paneel, lijst van hergebruikt hout

Brabants landschap II naar P. P. Rubens 2m40 x 2m20 op paneel, lijst van hergebruikt hout

foto’s Deborah Langman CKV docent De La Salle

Deze meestervervalsingen zijn met 200 super enthousiaste leerlingen VMBO, HAVO en VWO (jaar 1,2,43) o.l.v. Meg Mercx  in twee dagen gemaakt. Het gehele project werd praktisch & technisch ondersteund door Rob Verwer. 

Over Rubens Toen & Nu

Rubens is een bron van inspiratie voor de creatieve makers van vandaag.

Peter Paul Rubens is in 1577 geboren in Siegen in Nassau, Duitsland. Hij heeft geleefd, gewoond en gewerkt in Antwerpen waar hij in 1640 overleden is. Hij is een wereld beroemd kunstschilder, wereldreiziger, diplomaat en influencer. Ook vandaag de dag. Nog steeds worden makers in mode, interieurs en in de horeca bijvoorbeeld beïnvloed door zijn werk.

Hij schilderde vooral verhalen met menselijke figuren en portretten in opdracht. Veel van zijn werk werd afgeschilderd door zijn schilders leerlingen. Jonge knapen aan het begin van hun carrière. Rubens schilderde  voornamelijk de handen en portretten. Op het einde van zijn leven is hij voor zijn plezier ‘Brabantse’ landschappen gaan schilderen vanuit zijn buitenverblijf..

Omdat we in Brabant zijn, en groen in school ‘gelukkig’ maakt is het schilderij dat we gaan vervalsen gebaseerd op zijn werk (Brabants) Landschap met herder en schapen in een bos dat Pieter Paul Rubens heeft geschilderd tussen 1615 and 1622. Het orgineel bevindt zich nu in de collectie van De National Gallery in London.

Over deze MEESTERvervalsingen:

De afmetingen van het schilderij van Rubens is 64.3 cm x 94.3 cm

Deze 3 werken  gaan we meester vervalsen.

   

In dit project beschilderen we 2 panelen van 2m20 x 2m40 hoog en een paneel (het middenpaneel ) 1m70 x 2m40 hoog. Dit met 7 groepen leerlingen.

Voorbereidingen meestervervalsing P.P.Rubens De la Salle Baarle-Nassau

De meestervervalsingen komen op bovenstaande panelen in de hal van De la Salle Baarle- Nassau.

Diverse onderstaande losse figuren worden op het werk geassembleerd.

Niet alleen losse figuren uit diverse andere schilderingen van Rubens worden aan het Brabants landschap toegevoegd, maar ook een paar  verstopte Puma’s voor de conciërge en wellicht ook voor andere liefhebbers.

Tips voor het schilderen:

  1. Bekijk je afbeelding goed. Wat zie ik?
  2. Verdeel de taken.
  3. Werk van licht naar donker.
  4. Pak voor iedere KLEUR een SCHONE kwast.
  5. Werk nat in nat.
Scroll naar boven