De eenhoorn
fabeldier van de dapperen

 

Boven het karkas van de eenhoorn en de kunstenaar Rob Verwer. Het beeld is klaar om betimmert te worden . Dit nieuwe beeld van de eenhoorn is speciaal ontwikkeld voor het Zwincollege, Eenhoornstad Oostburg. Links onder de eenhoorn van mevrouw Messer-Heijbroek

Oostburg Eenhoornstad:

Door de eeuwen heen hebben oorlogen, plunderingen en overstromingen veel schade aangericht in Oostburg. Telkens werd de stad weer opgebouwd. De naam Eenhoornstad verwijst hiernaar. De eenhoorn staat immers voor strijdlust en dapperheid maar ook voor  kuisheid en zuiverheid.

Een andere verklaring voor Oostburg Eenhoornstad is het beeld van een eenhoorn in het centrum van Oostburg dat geplaatst werd  in 1952 bij de weder opbouw. Dit jawel in het- bij toeval- eenhoornplantsoen. De beeldhouwer mevrouw Messer-Heijbroek heeft het beeld gebaseerd op de naam van  de voormalige herberg ‘De Eenhoorn’ die daar gestaan heeft.

De eenhoorn is bijvoorbeeld een paard of een ezel, maar dan met een hoorn op zijn voorhoofd. Het beeld van de eenhoorn is heel oud en komt al in de oudheid voor in allerlei culturen. Bij de Grieken en de Romeinen, of  in de bijbel bijvoorbeeld. Maar ook speelt hij een magische rol in de boeken en films vandaag de dag, zoals die van Harry Potter.

Sommige wetenschappers beweren dat eenhoorns wel degelijk bestaan hebben. Het gaat om een beest met een neus hoorn dat duizenden jaren naast de mens geleefd zou hebben. Een zogenaamde Siberische eenhoorn waarvan de resten zijn opgegraven in Kazachstan. Het dier zou een bruine huid hebben gehad en meer op een neushoorn dan een paard lijken. Dus de sprookjesfiguur die wij van een eenhoorn hebben lijkt hier niet echt op.

Houtsnede van de eenhoorn in Historiae animalium (1551)

Welk dier denk je hebben wij als basis genomen voor de eenhoorn?

In het de borstkast van de eenhoorn Het Kloppende Hart, gevuld met wensen & dromen van de leerlingen.

De eenhoorn is een kunst en educatieproject van Rob Verwer en Meg Mercx in opdracht van Kunstindeaula.nl 

 

Scroll naar boven