Bosdouche maakt GELUKKIG
meestervervalsing van het BOS van David Hockney PRO ALMERE vanaf 6 maart

 

Pro Almere, muurschilderingen o.l.v. Meg Mercx en Rob Verwer i.s.m. 75 leerlingen praktijkonderwijs. project in opdracht van Kunst in de Aula. 

Overal ter wereld vind je ze: muurschilderingen. In (bijna) alle culturen en in (bijna) alle grote steden en dorpen. Of je nu arm bent of rijk, iedereen kan ervan genieten. Het ene werk zal je natuurlijk meer aanspreken dan het andere. Soms is het gewoon een mooi plaatje, soms vertelt het een verhaal of heeft het een politieke of religieuze achtergrond. Kunst is bedoeld voor iedereen en van iedereen. Kunst verbindt en maakt de wereld om je heen een stukje mooier of een beetje anders. Het kan je namelijk ook laten nadenken over iets. En het beste is: je mag ervan vinden wat je wilt…

 

 

Spraakmakende! Street Art in Den Haag (Karski & Beyond) in Almere, zwaan  (Joost Zwanenburg van Studio VijfB)  City life van Monaa van Vlijmen

Straatschilderingen kunnen allerlei onderwerpen hebben: natuur, dieren of portretten van gewone of bijvoorbeeld invloedrijke mensen. Zoals in het middelste werk. Daar zie je Greta Thunberg, de Hondurese Berta Cáceres en de Georgische Vitali Safarov. Drie mensen die zich op verschillende plekken in de wereld inzetten, of hebben ingezet voor een rechtvaardige en duurzame wereld. Voor het klimaat, voor vrijheid of gelijkheid. De twee laatste hebben dat helaas met hun dood moeten bekopen. Natuur kan ook een onderwerp zijn: In de Kruisstraat in Almere siert de muurschildering ‘City Life’ (2008) van Monaa van Vlijmen een zijgevel van een winkel/appartementencomplex. We zien een wirwar van groene takken. Op sommige knooppunten van die takken vormt zich een roze hart. Het kunstwerk gaat dan ook over de liefde.

Hoe doe je dat?  Zo’n fantastische schildering op zo’n groot formaat?

Het eenvoudigst is te oefenen door na te tekenen en te schilderen. Het is net zo’n proces als leren lezen of muziek maken. Alle bekende schilders en graffitiartiesten hebben zo hun techniek geoefend, door oa  het kopiëren van andermans werk.. Vandaag gaan we werken van David Hockney vervalsen en vergroten. Zo krijg jij ook feeling met de techniek en het naschilderen van werk op  groot formaat. Afkijken is hier dus verplicht. Want wie goed kan afkijken, heeft een grote toekomst. Hij/zij kan een bekend (street) artist worden. Misschien inspireert dit je wel tot een nieuwe beroepskeuze 🙂

Wat gaan we schilderen?

David Hockney”Woldgate Woods, 6 & 9 November 2006″Oil on 6 canvases (36 x 48″ each)72 x 144″ overall© David HockneyPhoto Credit: Richard Schmidt

BOSDOUCHEN noemen de Japanners het: Shinrin-yoku. Het is daar net zo normaal als onze dagelijkse douche. Waarom is dat wandelingetje tussen de bomen zo populair in Japan en op veel andere plekken ter wereld? Bosdouchen maakt gezond en gelukkig. Het verminderd stress en depressie en geeft je meer energie. Ook is het goed voor je longen. De kleur groen (van het bos) doet ook denken aan nieuw leven, jong, fris en vers, en aan prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede. Een perfect onderwerp dus om de saaie gang van de school mee op te pimpen en jullie een gevoel van GELUK te geven.

Boslandschappen van David Hockney:

Reusachtige werken zijn het, de prachtige boslandschappen van David Hockney. Vette vlakken en kleurrijke doeken. De bomen zijn paars, de bladeren zijn geel, de grond oranje en de lucht helder blauw. Boomblaadjes dwarrelen in het rond of zitten ze vast aan de boom. De natuur is ieder seizoen anders.  Dat kun je goed zien als je zoals David Hockney steeds dezelfde plek schildert in een ander jaar getijde. Er is veel meer groen in de zomer, de dagen zijn langer en de lucht is vaak blauwer. Het licht schijnt anders op de bomen, de schaduwen zijn langer of korter. De bladeren vallen af en ze hebben steeds een andere kleur. Ja, Het maakt vrolijk deze landschappen van Hockney. David Hockney (Bradford9 juli 1937) is een Engels kunstenaar en een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart. Zijn schilderij Portret van een kunstenaar (zwembad met twee figuren) uit 1972 werd in 2018 op een veiling verkocht voor 90 miljoen dollar (79 miljoen euro), op dat moment een recordbedrag voor een werk van een levende kunstenaar.

 

Wij laten ons voor de 22 m gang inspireren door de prachtige boslandschappen van David Hockney en de penseelstreek van Vincent van Gogh en door onszelf:

David Hockney”Woldgate Woods, 6 & 9 November 2006″Oil on 6 canvases (36 x 48″ each)72 x 144″ overall© David HockneyPhoto Credit: Richard Schmidt

Kunst is een beetje afkijken en een beetje van jezelf…

Hockney liet zich in zijn landschapschilderijen niet alleen inspireren door de natuur maar ook door een andere (Nederlandse)  kunstenaar: Vincent Gogh (1853-1890), hij zegt hierover:

Van Goghs schilderijen zijn vol beweging. Volgens mij houden mensen zo van Van Goghs schilderijen omdat je kunt zien hoe ze zijn gemaakt. Alle penseelstreken zijn zichtbaar, je ziet precies hoe ze op het doek zijn aangebracht. Als je één grassprietje tekent, zie je er steeds meer. Dan zie je de andere grassprietjes; je blijft er alsmaar meer zien. Dat fascineert mij, en dat fascineerde Van Gogh ook. Hij had een glasheldere blik.’

Tips voor het schilderen:

  1. kijk goed naar je voorbeeld, welk deel van het werk ga je schilderen/ vervalsen? Wat zie je?
  2. voor iedere kleur een andere kwast, zo blijven de kleuren helder
  3. schilder eerst de grote vlakken zoals lucht, bomen, groen en planten in de lichtste kleur die je ziet. Daarna vul je de rest en de details met donkerdere kleuren in
  4. werk nat in nat m.a.w. je hoeft (meestal) niet te wachten tot de verf droog is

 

© Idee-Ontwerp-Uitvoering-Aanjager- WORKshops: Meg Mercx en Rob Verwer in opdracht van Kunst in de Aula

Meg Mercx en Rob Verwer  werken in hun atelier in Nijmegen, op locatie, in binnen- en buitenland. Hun werk is opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties. Twee recente projecten zijn bijvoorbeeld de interactieve beeldengroep Blowin’ in the wind, die nu in Renesse staat. Deze verhaalt over plastic soup: Hoe gaat het eigenlijk met de vis op je bordje?

Over Meg Mercx: Het voormoederproject: 3 waaiportretten (opgebouwd elk uit 1850 loshangende lapjes) over onze Moederlandse Geschiedenis. Ken jij je VOORmoeders? Naast de vaderlandse geschiedenis ook de moederlandse geschiedenis voor de broodnodige balans.

FLUISTERINGEN in de schemering: VOORmoeders in the picture, drie waaiportetten van mijn voormoeders. Dit project roept op om onze voormoeders zichtbaar te maken. Wie zijn jouw voormoeders?

Over Rob Verwer:


Recent werk: Treecycle

Wat doe je met restafval van fietsen? Jawel je maakt een Treecycle. Boom met een bewegende bolvormige kroon bestaande uit 36 gerecyclede elkaar aandrijvende fietswielen. Het geheel wordt aangetrapt met een pedaal.

Scroll naar boven