Plasticsoep? Wij zoeken HET SLIMSTE idee van Nederland!
Ecolab 'Message in a Bottle': Wij geloven in de BRAINPOWER van jouw leerlingen!

 

Kunstproject-VISMessage in a Bottle

 Wij zoeken HET SLIMSTE idee van Nederland! Over milieu & duurzamer leven.

VIS- Message in a Bottle is een verlicht kunstobject met een signaalfunctie dat symbool staat voor de gevolgen van de plasticsoep. Juist daarom de keuze voor een houten vis skelet vol plastic in het arme lijf: een Ecolab met 200 tijdcapsules die ideeën van leerlingen over hergebruik en milieu bevatten. Wij geloven in BRAINPOWER! Hun ideeën worden ter inspiratie ook verzameld in het Bottle book. En sommige vindingrijke ideeën worden ook op onze website geplaatst. Zowel het kunstobject als het boek blijven achter op school. Alle materialen uit deze workshop zijn gerecycled, afbreekbaar of verzameld uit restpartijen.

Het gaat er niet alleen om

de dingen beter te doen

maar vooral ook om betere dingen te doen!

prof.dr.ir. AEJ (Arjen) Wals – WUR

 

Skaten, mountainbiken, slacklinen, voetballen. Blauwe lucht, groene bossen, zie die paddenstoelen. Een zonnetje. Het strand. Vissen, schelpen, zwemmen, bootje varen. Trampoline. Tuin, vogelhuisje bouwen, schildpad en kippen… een moestuintje, de eerste aardbei… jouw wereld kan mooi zijn. Maar helaas is er ook het andere verhaal. De minder mooie wereld; de milieubedreigingen, de plasticsoep… uitleg zie filmpje:

 

Verbeter de wereld, begin bij… Hoe zou je slimme veranderingen kunnen aanbrengen- thuis- in de tuin- op straat- op school- in de supermarkt- op je sport- of hobbyclub om de planeet aarde een stukje mooier te maken? Denk bijvoorbeeld aan thema’s als – Afval – Kleding – Spullen – Huisdieren – Natuur – Water – Lucht – Reizen – Voedsel en Drinken – Verwarming – Verlichting – Elektriciteit –Vervoer –Wat zou(den) jij, of wij anders kunnen doen om het milieu een beetje beter te maken? Wat is je wens? Wat is je droom? Hoe geef je dat vorm? Bijvoorbeeld door iets opnieuw te gebruiken- iets totaal anders te gebruiken- iets samen te delen- iets niet weg te gooien maar…

1) Idee bedenken: Kies een plek: bijvoorbeeld je sportclub- Kies een thema: bijvoorbeeld Afval- het anders verwerken-het verminderen? Schrijf op je kladblaadje zoveel mogelijk woordjes, ideetjes, feitjes, weetjes die je hierover te binnen schieten. Het maakt niet uit wat. Voor extra inspiratie kun je ook blind met je vinger woorden prikken in een tijdschrift. Die woorden mix en match je met je thema. Uit al jouw opgeschreven invallen, woorden en krabbeltjes vorm je HET SLIMSTE IDEE.

2) Idee 2 x opschrijven voor de flessenpost:

*op de post-it met pen (alle ideeën worden verzameld en als inspiratie bewaard, plak het in het Bottle (flessen) Book. Een selectie wordt op social media en kunstindeaula.nl/category/themas/eco-logisch/gedeeld )

*op de plastic folie met blauwe stift (De insteekhoes eerst in 4 delen snijden en verdelen onder je groep, vervolgens oprollen en in het flesje stoppen (Message in a Bottle)! PLASTIC AFVAL hiervan BEWAREN! Dit wordt hergebruikt!

  

3) Het flesje: het rode/blauwe ringetje onder de flessenhals afknippen. Het etiket eraf halen. Het stukje blauw stickervel in kleine golvende lintjes knippen. De witte rug eraf halen. De doorschijnende blauwe folie rondom op het flesje plakken (golven van de zee). Jouw flesje met boodschap in de graat van het Kunstwerk, de vis, schroeven.

 

Typhoon heeft een bijzondere rap gemaakt over de plasticsoep: Liedje over Plastic:

 

Lezen: https://www.oneworld.nl/lezen/schone-energie/land/het-westerse-denken-belemmert-duurzaamheid-in-onderwijs/

© Message in a Bottle is een project van Rob Verwer en Meg Mercx 

Scroll naar top