Plasticsoep? Wij zoeken HET SLIMSTE idee van Nederland!
Ecolab 'Message in a Bottle': Wij geloven in de BRAINPOWER van iedere leerling!

 

Kunstproject-VISMessage in a Bottle

 Wij zoeken HET SLIMSTE idee van Nederland! Over milieu & duurzamer leven.

VIS- Message in a Bottle is een verlicht kunstobject met een signaalfunctie dat symbool staat voor de gevolgen van de plasticsoep. Juist daarom de keuze voor een houten vis skelet vol plastic in het arme lijf: een Ecolab met 200 tijdcapsules die ideeën van leerlingen over hergebruik en milieu bevatten. Wij geloven in BRAINPOWER! Hun ideeën worden ter inspiratie ook verzameld in het Bottle book. En sommige vindingrijke ideeën worden ook op onze website geplaatst. Zowel het kunstobject als het boek blijven achter op school. Alle materialen uit deze workshop zijn gerecycled, buitenbeentjes, afbreekbaar of verzameld uit restpartijen.

Het gaat er niet alleen om

de dingen beter te doen

maar vooral ook om betere dingen te doen!

prof.dr.ir. AEJ (Arjen) Wals – WUR

 

Skaten, mountainbiken, slacklinen, voetballen. Blauwe lucht, groene bossen, zie die paddenstoelen. Een zonnetje. Het strand. Vissen, schelpen, zwemmen, bootje varen. Trampoline. Tuin, vogelhuisje bouwen, schildpad en kippen… een moestuintje, de eerste aardbei… jouw wereld kan mooi zijn. Maar helaas is er ook het andere verhaal. De minder mooie wereld; de milieubedreigingen, de plasticsoep… uitleg zie filmpje:

Verbeter de wereld, begin bij… Hoe zou je slimme veranderingen kunnen aanbrengen- thuis- in de tuin- op straat- op school- in de supermarkt- op je sport- of hobbyclub om de planeet aarde een stukje mooier te maken? Denk bijvoorbeeld aan thema’s als – Afval – Kleding – Spullen – Huisdieren – Natuur – Water – Lucht – Reizen – Voedsel en Drinken – Verwarming – Verlichting – Elektriciteit –Vervoer –Wat zou(den) jij, of wij anders kunnen doen om het milieu een beetje beter te maken? Wat is je wens? Wat is je droom? Hoe geef je dat vorm? Bijvoorbeeld door iets opnieuw te gebruiken- iets totaal anders te gebruiken- iets samen te delen- iets niet weg te gooien maar…

Niet alleen jullie, maar iedereen zou bezig moeten zijn met dit thema. Ook wij als kunstenaars proberen met ons werk milieu onder de aandacht te brengen.. Hieronder een filmpje van ons recentste werk:


vergeten vissen – verloren vissen – illegaal vissen – gezonken vissen – gepocheerde vissen – verdwenen vissen – verschenen vissen – vermoorde vissen – vervuilde vissen – gesmoorde vissen – gestreste vissen – versteende vissen – verdroogde vissen – gebakken vissen – prehistorische vissen – gezonde vissen – vette vissen – noordelijke vissen – verdronken vissen – territoriaal vissen – zieke vissen – over vissen – maaltje vissen

Workshop: Yess één GO? 

1) Yess? één GO

Kies een plek: bijvoorbeeld je sportclub- Kies een thema: bijvoorbeeld Afval- hoe kan je het vermijden-hoe kan je het verminderen? Schrijf op je kladblaadje zoveel mogelijk woordjes, ideetjes, feitjes, weetjes die je hierover te binnen schieten. Het maakt niet uit wat.  Uit al jouw opgeschreven invallen, woorden en krabbeltjes vorm je HET aller aller SLIMSTE IDEE. Yess één GO

NO? één NO GO

Kies een plek: bijvoorbeeld weer je sportclub- Kies een thema: bijvoorbeeld weer Afval- hoe maak je super veel afval -wat is het meest slecht voor het milieu? Schrijf op je kladblaadje zoveel mogelijk woordjes, ideetjes, feitjes, weetjes die je hierover te binnen schieten. Het maakt niet uit wat.  Uit al jouw opgeschreven invallen, woorden en krabbeltjes vorm je HET aller aller SLECHSTE IDEE. NO? een NO GO

2) Het SLIMSTE (GO) en SLECHTSTE (NO GO) idee elk 2 x opschrijven voor de flessenpost:

*op de post-it met pen (alle ideeën worden verzameld en als inspiratie bewaard, plak het in het Bottle (flessen) Book. Een selectie wordt op social media en kunstindeaula.nl/category/themas/eco-logisch/gedeeld )

*op de plastic folie met blauwe stift (De insteekhoes eerst in 4 delen snijden en verdelen onder je groep, vervolgens oprollen en in het flesje stoppen (Message in a Bottle)! PLASTIC AFVAL hiervan BEWAREN! Dit wordt hergebruikt!

 

3) 2 flesjes klaar maken voor de flessenpost: het rode/blauwe ringetje onder de flessenhals afknippen. Het etiket eraf halen. Het stukje blauw stickervel in kleine golvende lintjes knippen. De witte rug eraf halen. De doorschijnende blauwe en groene folie rondom op de flesjes plakken (golven van de zee) Een rode en een groene smiley uitknippen, zo groot als een flessendop, tekenen en op het flesje plakken. De post in de flesjes doen.

4) Jouw flesjes met de NO GO en GO boodschap in de graat van de vis schroeven met een dop. KLAAR!

Typhoon heeft een bijzondere rap gemaakt over de plasticsoep: Liedje over Plastic:

Lezen: https://www.oneworld.nl/lezen/schone-energie/land/het-westerse-denken-belemmert-duurzaamheid-in-onderwijs/

© Message in a Bottle is een project van Rob Verwer en Meg Mercx 

Scroll naar boven