VOORmoeder project
Fluisteringen in de schemering, BOS TALKS in Smalenbroek Enschede

         

Fluisteringen in de schemering, VOORmoeders in the picture, t/m november te zien in Smalenbroek, Enschede (O) een project van Meg Mercx

Voor scholen uit Enschede en omgeving is er een mogelijkheid tot BOS TALKS. Leerlingen in gesprek met de kunstenaar over dit project.

“The purpose of studying history is not to deride human action, nor to weep over it or to hate it, but to understand it. And hopefully then to learn from it as we contemplate our future.” Nelson Mandela

Onze VOORMOEDERS waren handelingsonbekwaam, werden ontslagen toen ze trouwden. Ongehuwd samenwonen was not done. Geboortebeperking des duivels. Een carrière buiten huis bijna onmogelijk. Gelijke kansen in ambitie, werk & inkomen een droom. Eeuwenlang was het leven van de vrouw minderwaardig en stond het in dienst van de man. Daarom zijn in onze ‘vaderlandse’ geschiedenis vrouwen in het algemeen, en moeders in het bijzonder, vaak overschaduwd en verdwenen. Bijna niemand kent hun namen of geschiedenis. Het is het mannelijke deel van de bevolking dat centraal staat in onze vaderlandse historie, registratie en documentatie. Daardoor weten we vaak bijna niets over onze VOORMOEDERS. Hoewel onmisbaar in de samenleving, waren ze door hun beperkte rechten, en daardoor geringe deelname in openbare functies, vaak onzichtbaar. In veel culturen wereldwijd is dit helaas nog steeds het geval.

Dit project roept op om VOORMOEDERS zichtbaar te maken.

Het mooie van mijn voorfamilie is dat er redelijk wat bewaard is gebleven aan foto’s en documenten. Hierdoor blijkt dat mijn VOORmoeders diverse klassen van de samenleving vertegenwoordigden in diverse delen van het land, waaronder België. Ze zijn daardoor representatief voor de geschiedenis van de vrouwen van de Lage Landen. Dit is waarom het samenvoegen van deze 10 uiteenlopende vrouwenlevens een bijzondere en vooral persoonlijke inkijk geeft in 200 jaar vrouwengeschiedenis. Door het leven van deze 10 vrouwen zichtbaar te maken in diverse kunst- en educatieprojecten, wil ik een gezicht geven aan de ‘moederlandse’ geschiedenis. Ik hoop dat mijn project VOORMOEDERS het publiek inspireert, intrigeert en stimuleert om op zoek te gaan naar hun eigen VOORMOEDERS. Zodat zij dé plek in heden en verleden krijgen die hun toekomt.

Project I:

FLUISTERINGEN in de schemering:

VOORmoeders in the picture, een installatie met drie monumentale ‘waaiportretten’ van mijn Twentse VOORmoeders vanaf 29 mei tot en met november 2021 te zien in Landgoed Smalenbroek, Enschede(O). Voor het adres en de beschrijving klik hier. Deze installatie is ontwikkeld in opdracht van het Textielfestival Twente. Over de making of van deze installatie, zie foto’s en video in mijn blogs hieronder. Ook zijn daar diverse levenswandelingen van mijn VOORmoeders beschreven. Klik hiervoor op hun portret. Waaronder die van Gesina Niemeijer, Johanna Smit en Marie Raick, die centraal staan in deze installatie. Een naam met * komt uit de Mercx-tak, zonder * heeft Wegdam-roots.

Filmmaker Wouter Hoes, achter (achter) kleinzoon van al deze geportretteerde VOORmoeders heeft de opbouw van dit kunstproject Fluisteringen in de schemering, Voormoeders in the picture van Meg Mercx op Landgoed Smalenbroek, Enschede gefilmd: beleef het bijzondere resultaat hieronder:

Het project VOORmoeders werd technisch briljant ondersteund door  kunstenaar collega Rob Verwer.

Scroll naar boven