VOORMOEDERS
voorbereiding van een (inter)actieve expositie (ook voor scholen) over 200 jaar vrouwengeschiedenis

  

The purpose of studying history is not to deride human action, nor to weep over it or to hate it, but to understand it. And hopefully then to learn from it as we contemplate our future.  Nelson Mandela

V O O R M O E D E R S 200 jaar vrouwen geschiedenis.

Expositie over Zeven generaties vrouwen uit één familie 1830-2019

 

Onze oma’s waren handels onbekwaam, werden ontslagen toen ze trouwden. Ongehuwd samen wonen was not done. Geboorte beperking des duivels. Een carrière buiten huis bijna onmogelijk. Gelijke kansen in ambitie werk & inkomen een droom. Eeuwenlang was het leven van de vrouw minderwaardig en stond het in dienst van de man. Daarom zijn in onze ‘vaderlandse ‘geschiedenis, orale historie, registratie en documentatie vrouwen vaak overschaduwd en verdwenen. Daardoor weten we vaak bijna niets over onze voormoeders. Hoewel noodzakelijk om het geslacht voort te zetten waren ze door hun beperkte rechten en daardoor geringe deelname in de maatschappij vaak onzichtbaar. In veel culturen, wereldwijd is dit nu helaas nog steeds het geval.

Het fundament van dit heden is dè vrouwengeschiedenis. Waar kom je eigenlijk vandaan? Wie waren je voormoeders? Wat deden ze? In welke omstandigheden leefde ze? Hoe was de maatschappij in hun omgeving georganiseerd? Etc..

Het bijzondere van bijvoorbeeld mijn voorfamilie is dat er redelijk wat bewaard is gebleven aan foto’s en documenten. Hierdoor blijkt dat mijn voormoeders diverse klassen van de samenleving vertegenwoordigden in diverse delen van het land waaronder België. Ze kunnen daardoor representatief genoemd worden voor de geschiedenis vd vrouwen van de lage landen tussen1830-2019 Met al deze informatie voorhanden leek het me belangrijk om hier een kunstproject aan te wijden, trachten een gezicht te geven aan de ‘moederlandse’ geschiedenis. Door deze uiteenlopende 10 vrouwenlevens uit te lichten en zichtbaar te maken wil ik vooral een bijzondere en persoonlijke kijk geven op 200 jaar vrouwengeschiedenis. De bedoeling is naast 10 portretten zoveel mogelijk beelden, verhalen en historische wetenswaardigheden omtrent ieder te verzamelen. En dit op een actieve manier in de expositie te verweven.

Heden en toekomst: De stamboom van deze vrouwen eindigt met 4 achter-achter-achter kleindochters  8, 13, 18 en 30 jaar oud aan wie ik dit kunstproject opdraag. Zij geven door hun reacties, opmerkingen en vragen een inspirerende kijk op dit kunstproject en het vrouwenleven van toen & nu

Ik hoop dat deze (reizende) expositie (planning medio 2021)  gaat leiden tot veel persoonlijke verhalen en opwaardering van ieders voormoederlijke geschiedenis. Voor de anderhalve meter afstand tijdens de expo zijn de ‘kooirokken’ voor de leerlingen in de maak zie ons werklog. Jawel een 19 eeuwse beleving!

 

 

© Idee-Ontwerp-Uitvoering-Aanjager Kunst & cultuurproject VOORMOEDERS: Meg Mercx 

 

 

 

Scroll naar top