Verwijten zouden in zand moeten worden geschreven en complimenten zouden in steen moeten worden gebeiteld.(Arabisch spreekwoord)
Duwetech| Ars Electronica Euregioproject 2013. De docenten van het Candea uit Duiven organiseerden het vierde (en laatste) keer een techanasium project voor 4 VWO ism de partnerschool AVG in Wesel (D) gesponserd door Interreg. Interactieve kunst waarbij actuatoren, sensoren en programmeren centraal stonden. Het samenwerken van de leerlingen uit de aaneengrenzende regio’s uit Duitsland en Nederland was het een gegeven. Opdracht was voor deze leerlingen (doelgroep 16 jaar, 4 VWO) een project met een ‘hoge wauw’factor te bedenken waarin art en techniek samen komen. Basis van de opdracht was vooral het werken met een Arduino waarmee de leerlingen kunnen programmeren en er een object mee aansturen die aan de opdrachtvraag voldoet. Doel is dit project (gedeeltelijk) door leerlingen te laten uitdenken en uitvoeren, Meewerkende scholen (Avg uit Wesel (D), Remigianum uit Borken (D), ’t Streek uit Ede en het Candea uit Duiven (die tevens projecttrekker is) in samenwerking met het kunstenaarsinitiatief Kunst in de Aula. Vierdaagse Feesten Nijmegen was opdrachtgever voor het technasiumproject.
Vraagstelling : een project realiseren dat in relatie staat tot de vierdaagse. Genoemde criteria zijn: Interactief, low en high Tech, artistieke kwaliteit, gebruik van Arduino’s, breng de nationaliteiten bij elkaar, zorg voor verbroedering…. het project dient een ‘hoge ‘wauw’ factor te hebben waarin art en techniek samen komen. Leerlingen moeten een substantiële bijdragen aan het project leveren.
20 mechanisch bewegende monden zweven in transparante plexiglazen kubussen (50x50x25). Deze kunnen geplaatst worden achter elke willekeurige vitrine/ tentoonstellingsruimte. De monden lichten afzonderlijk op/verspreiden hartverwarmend rood licht wanneer er een voorbijganger passeert. Tevens klinkt er een menselijke stem die de persoon een compliment geeft. Bijvoorbeeld ‘u bent een bijzonder mooi mens’. Als er meerdere mensen voorbij gaan klinken er meerdere complimenten. De complimenten worden uitgesproken in meerdere talen. Deze complimenten worden ingesproken door native speakers.
De ruimte om de installatie heen is omgeven door beschrijfbare panelen, waar het publiek zelf met glow-in-the-dark= stiften/krijt de ruimte heeft zelf complimenten te citeren/schrijven. De installatie draagt op een ludiek wijze bij aan een verbroederingsgevoel van het publiek. De deelnemer krijgt complimenten en maakt complimenten en kan naar multiculturele complimenten luisteren. Complimenten zijn duurzamer dan duurzaam. Het is hergebruik van menselijk erfgoed.
Als mensen elkaar niet zouden complimenteren, zou er weinig maatschappij zijn. (Marquis de Vauvenargues)
Dit project is ontwikkeld in opdracht van Kunst in de Aula door Meg Mercx, Rob Verwer en Michiel Klaarwater.