het Edelhert
Respect voor Dieren, CLD, Delft

Edelhert betimmerd door 100 leerlingen van het Zone.college Borculo

Als je geluk hebt en muisstil bent, kun je ze tegenkomen tijdens een wandeling: herten. In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Het hert is een universeel symbool en heeft in vele culturen en geloven diverse betekenissen. In de Bijbel wordt het soms gebruikt als verwijzing naar God of Jezus. Ook wordt het van oudsher in verband gebracht met de kringloop van de natuur. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Heb je ze wel eens in het wild gespot? Ze schijnen voor te komen in Delft. Zeker vanaf vandaag! Want vandaag betimmeren we met 50 leerlingen een groot Edelhert. Deze komt voor de school, het Christelijk Lyceum Delft (CLD) te staan:

Respect voor Dieren(welzijn)

Door dit project hopen we dat je even stil staat bij de rol van het dier in je leven. Zowel bij het dier in het wild, in de wei, in de stal. Maar vooral willen we even stil staan bij het leven van het dier op je bord.

Wist je dat we in in 2020 ruim 75 kilo vlees per persoon per jaar aten? Om aan deze gigantische hoeveelheid vlees te kunnen voldoen, hokken we het vee op en spuiten we ze vol met groeihormonen en antibiotica. Doordat de meeste bacteriën uiteindelijk immuun worden, en door de slechte leefomstandigheden van de dieren, breken er ziektes en epidemieën uit. Waardoor massa’s beesten op gruwelijke wijze geruimd moeten worden. Hun levens zijn daardoor zinloos en respectloos verspild. Hierover verhaalt dit monumentje voor Dieren, het Edelhert. Het hoopt gedachten, gesprekken en discussies in gang te zetten over respect voor dieren, voedsel en leefomgeving. Want dit kan anders toch?

Ben je klaar voor een uitdaging?

We kunnen met z’n allen de dieren een beter leven geven door minder vlees te eten (flexitariër) en het product duurder te maken. En meer kweekvlees, vleesvervangers zoals zeewier of bonen te eten. Of geen vlees te eten, vegetariër te worden of veganist misschien. Of zijn de insecten de maaltijd van de toekomst?

Nu zijn het meestal jonge mannen, hoger opgeleid, die wel eens insecten eten. Als snack of hamburger, vaak bij een festival. Blijkbaar zijn die hierin het nieuwsgierigst. En jij? ben jij ook nieuwsgierig en klaar voor een nieuwe uitdaging? Wil jij ook eens een meelworm of krekel proeven?

bron: Dossier vleesconsumptie, universiteit Wageningen

Het monument betimmeren…

De Herten karkassen zijn reeds ontworpen en gemaakt. Om ze het juiste volume en plasticiteit te geven worden ze door jullie betimmerd ! Dit met alupanel, een buigzaam, gecoat aluminium dat veel gebruikt wordt in de vliegtuigindustrie en bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Belangrijk hierin is goed te kijken naar de grote lijnen, precies afmeten en afzagen,  en de latjes netjes om en om te timmeren. Je werkt in duo’s. Al het materiaal dat we hier gebruiken zijn restpartijen, worden gerecycled of zijn buitenbeentjes.

Latjes om en om timmeren,  toegepast door leerlingen van het Zonecollege,  Enschede.

Het Kloppend Hart….

Binnen in ieder karkas ‘klopt’ het hart van de herten, gevuld met jawel, DE DROMEN van de leerlingen…wat inspireert jou?

Edelhert betimmerd door 150 leerlingen van het Ravelijn, Steenbergen o.l.v. Rob Verwer.

Edelhert en wild zwijn betimmerd door 150 leerlingen van het Ravelijn, Steenbergen o.l.v. Rob Verwer.

Duo edelherten is een kunst & educatie project ontworpen en gemaakt door Rob Verwer i.s.m. Meg Mercx in opdracht van Kunst in de Aula.

Meg Mercx en Rob Verwer  werken in hun atelier in Nijmegen, op locatie, in binnen- en buitenland. Hun werk is opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties. Hierboven twee recente projecten: Het voormoederproject, 3 waaiportretten, (opgebouwd elk uit 1850 loshangende lapjes) en de interactieve beeldengroep Blowin’ in the wind, over plastic soup: Hoe gaat het eigenlijk met de vis op je bordje?

over Rob Verwer:


recent werk : treecycle

Boom met een bewegende bolvormige kroon bestaande uit 36 gerecyclede elkaar aandrijvende fietswielen. Het geheel wordt aangetrapt met een pedaal

Scroll naar boven