de 4 Muzen van de Kunst
Da vinci college Leiden

Muzen van de kunst, betimmerd door de leerlingen. Kunstproject van Rob Verwer en Meg Mercx

Voor het SG Da Vinci College, Leiden aan de Houtlaan zijn 4 levensgrote beelden geplaatst. zie bovenstaande foto. ‘De 4 Muzen van de Kunst‘. Ze beelden Muziek, Beeldende kunst, Theater en Dans uit. De  modellen zijn gebaseerd op foto’s van leerlingen die de 3e klassen tekenen havo en mavo hiervoor hebben gemaakt.  Kunst in de Aula: de kunstenaars Meg Mercx en Rob Verwer hebben uit al deze foto’s ‘De Perfecte Muzen’ geselecteerd. Dit op basis van de verbeelding, houding en helderheid van het silhouet.

De MUZEN…

muze(n)? Wat is dat eigenlijk? Het wordt naast de betekenis als beschermgodin van de kunst en de wetenschap, ook in de betekenis als inspiratiebron voor de kunstenaar gebruikt. Muzen kom uit de Griekse mythologie, het waren de dochters van Zeus. Zij waren de godinnen van van literatuur, muziek, dans en cultuur in het algemeen. Tegenwoordig wordt het woord muze vooral gebruikt door influencers, kunstenmakers en creatievelingen, waarmee zij de personen bedoelen die hen, naar eigen zeggen, inspireren tot het maken van hun werk. Een soort live-coaches dus.

Wat inspireert jou?

impressie muzen van de kunst, schets Rob Verwer en Meg Mercx

De 4 Muzen op basis van 4 foto’s …

 

    

De geselecteerde foto’s zijn omgezet in levensgrote 4 dimensionele beelden van betonplex. Watervast materiaal.

       

Het betimmeren…

De beelden worden om ze volume en plasticiteit te geven betimmert. Nu komt het op jullie aan! Dit gebeurd n.l. door jullie, de leerlingen! Dit met alupanel, een buigzaam, gecoat aluminium dat veel gebruikt wordt in de vliegtuigindustrie en bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Belangrijk hierin is goed te kijken naar de grote lijnen, precies afmeten en afzagen,  en de latjes precies om en om te timmeren.

Latjes om en om timmeren, hier een voorbeeld van deze techniek toegepast door leerlingen van het Zonnecollege,  Enschede.

Het Kloppend Hart….

Binnen in ieder karkas ‘klopt’ het hart van de MUZE, gevuld met jawel, DE DROMEN van de leerlingen…wat inspireert jou?

De sokkels… 

De 4 Muzen van de Kunst worden op sokkels van staal geplaatst. Hierboven zie je het ontwerp, het proefmodel, en de uiteindelijke uitvoeringen in staal.

De plaatsing…

De stalen sokkels worden ieder op een betonplaat bevestigd. Hierop komen jullie 4 figuren: De 4 Muze van de Kunst.

Wij werken ook in dit project zoveel mogelijk met restpartijen, gerecyclede materialen en buitenbeentjes.

© Muzen van de Kunst is een project van Meg Mercx en Rob Verwer  in opdracht van Carolien Kasper, docent beeldend,  SG Da Vinci College, Leiden

Scroll naar boven